maanantai 23. marraskuuta 2015

Nosework


Perjantain Posse kelpaa lähes kaikille :)

Lystillä on nyt maitohampaat kutakuinkin vaihtuneet,  lelut ( sekä lapset) saavat hellävaraisempaa käsittelyä. Tuo leluja vaihtelevasti näytille tuhoamisen sekä karkuun juoksemisen sijaan. Pientä aikuistumista on siis havaittavissa vaikka Aino oli sitä mieltä että huomaisikohan Esko mitään jos annettaisiin Lysti hänelle ja pidettäisiin Aapeli meillä. Aatu oli  yökylässä ja käytöstapoja löytyi huomattavasti siskoaan enemmän.

Kuva Etelä-Saimaa/ Otto Ponto 

Noseworkin pohjia olen alkanut tekemään Nastalle sekä Lystille. Aloitin harjoittelun opettamalla koiran haistelemaan lasipurkkia johon lisäsin apuhajuksi kanelin. Ketjutin ilmaisun pikaisesti mukaan eli kun haistaa hajua käy istumaan ja saa siitä palkkion. Otin mukaan myös tyhjiä purkkeja jotta tiedän osaako varmasti
 vai työntääkö nenäänsä purkkeihin haistelematta makupalan toiveissa. Nosework on Ruotsissa tittelilaji ja Suomessakin tekee kovasti tuloaan. Ensimmäisessä luokassa hajuna on eukalyptus. Koiran pitää ilmaissa kytkettynä haju niin laatikkoradalta, sisätiloista, ulkoradalta sekä ajoneuvosta. Seuraavissa luokissa etsitään eukalyptusta sekä laventelia, sitten tulee mukaan myös laakerinlehti. Laji vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kun hajueroittelua oppii niin ID tai mentaltraining ole lainkaan poissuljettu. Saksassa saksanseisojia käytetään henkilöetsinnässä hyvin tuloksin. En usko että lajilla on negatiivista vaikutusta metsästyskäyttöön jos koira on jo valmiiksi riistalle herännyt. Mukavaa aktivointia eikä aluksi tarvitse kotisohvalta kauemmaksi poistua koska koira tekee nenällään työt.

Messariin (HW-15 ja V-15) olen ilmoittanut Wepin molemmille päiville ja Lystin pentunäyttelyyn lauantaille. Aikataulu on lauantaina tiukka mutta olipa melkoinen tuuri että podengot ovat Puppy Show hallissa ja kehät lähes vierekkäin. Tuloksia ei lähdetä hakemaan vaan vietetään rentouttava viikonloppu kälyn patojen ääressä yhteiselosta nauttien.

Videot vielä Kyyhkyiltä sekä nosework alkeet. Tässä vielä Etelä-Saimaassa ollut Juttu viestikyyhkyistä. Kyyhkytilanne jatkui videoinnin jälkeen pillitiedotukseen sekä nostoon koska aikaisempi lintu kerkesi härnikkeeksi maihin. Näppärä pikkuriiviö,  huomioin että palkkaukseen voisi rakentaa vielä malttia sekä rauhaa tai muutoin ostettava isompi reppu.



Lasse rakensi itselleen lämmintä hallitilaa 51 neliötä, keksin heti moottoripyöriä parempaa käyttöä ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, Blogi ja kennelsivumme löydät jatkossa täältä -  NASTASTI kennel . Tervetuloa tutustumaan.